MİMARLIK BİLİM MİDİR?

mimarlık bilim

 

 

 

 

Öncelikle ‘’Mimarlık nedir?’’ Sorusu ile başlayalım.

mimarlık ve bilim

MİMARLIK NEDİR?

Mimarlık, mühendislik sanatı olarak bilinen bir disiplindir. Hem mühendislik hem de sanat, mimarlıkta bir arada kullanılır. Bu disiplinin temel motivasyonu, tasarım yoluyla dünyayı algılama biçimimizi de şekillendirmenin yanı sıra tasarım karakterini oluşturmak ve tasarım metodolojisi üzerine düşünmektir. Mimarlığı anlamak, tasarım ve mühendisliği anlamak demektir. Mimarlık, tek başına sanat ya da tek başına bilim demek değildir; bilim ve sanatın kesişim noktasında bir disiplindir. Bu kesişimi mimarlık adı altında tanımladığımızda aslında mimarlığın birçok disiplin ile entegre olduğunu görürüz.

BİLİM NEDİR?

Evrendeki olay ve olguları, belirli yöntem ve deneylerle inceleyerek ve gerçeğe dayanarak birtakım yasalara ulaşan bilgi sistemidir; düzenli ve tutarlı bir bilgi akışıdır.

Mimarlığın hayata geçebilmesi için, tasarlanan yapıların insanların kullanabileceği hale gelmesi gerekir. Bu nedenle, mimarlık; yapının taşıma kapasitesi, sağlamlığı, bütün iklimsel-coğrafi koşullara uygunluğu gibi unsurları göz önünde bulundurarak, doğaya ve insanlara yaşam konforu sunmak amacıyla çözümler arar. Bu çözümler, mühendislik ve diğer bilim disiplinlerin yardımıyla elde edilir. Ancak mimarlık sadece teknik çözümler sunmakla tamamlanamaz; bilim ve sanatı birleştirerek, estetik ve işlevselliği de harmanlamamız gerekir.

SANAT NEDİR?

Sanat, insanın duygu, düşünce ve hayallerini soyut ve somut malzemelerle yaratıcı bir şekilde ifade etmesidir. Sanat mimarlığın benzersiz ve insani temel bileşenidir. Mimarlık sanatla insana hitap eder ve insanın duyularını uyarır.

Sanatı mimarlıkta bilim ve estetiği birleştiren bir formül olarak tanımlayabiliriz. Bu formül, tasarım ve inşa sürecidir. Yapılar burada, sadece fiziksel varlıklar değil, aynı zamanda düşüncelerin, kavramların ve duyguların somut ifadeleri haline gelir. Tasarım devreye girer ve düşünceleri, kavramsal, şiirsel ve estetik bir biçimde destekler.

mimari

TASARIM NEDİR?

Tasarım, bir ürünün şekil, çizgi, biçim, renk, malzeme veya yüzey dokusu, yüzey gibi özelliklerinin ön plana çıkarak bir anlam kazanmasıdır. Tasarım, bilim ve sanatın kesiştiği noktanın bütün ihtiyaçlarını karşılayan kavramdır. Renk, biçim, malzeme, inşaat teknikleri, yapının çevresiyle ilişkisi, ışık gibi birçok kavramı barındıran geniş bir yelpazedir.

TASARIM METODOLOJİSİ NEDİR?

Tasarım metodolojisi, uygulamalı bilimlerde kullanılan bir araştırma yaklaşımıdır. Tasarım Bilimi Araştırması (Design Science Research-DSR), tasarım sürecinde işbirlikçi düşünceyi kullanarak en iyi çözümü bulmayı amaçlayan bir araştırma yöntemidir. İşbirlikçi düşünce, sanat ve bilimin kesiştiği noktadır ve tasarım sürecine yön verir. Bu süreç, birkaç adımdan oluşur.

 

1-Problemi Tanımlama:

Ele alınan, çözüm bulunması gereken problemi tanımlamakla başlar. Araştırma sürecinin ilk aşamasıdır. Problemin hedefleri ve detayları belirlenir.

2-Tasarım ve Geliştirme:

Araştırmacı tanımladığı probleme yönelik çözümler üretir tasarımlar geliştirir. Modeller, sistemler, yapılar olabilen eserler ortaya çıkar.

3-Değerlendirme ve Test Etme:

Tanımlanan problemin sorununu giderecek bir çözüm olup olmadığı değerlendirilir. Bu aşama simülasyonlar ve testler içerebilir. Geri bildirim doğrultusunda eksiklikler saptanır ve bunun üzerine iyileştirmeler yapılır.

4-Uygulama ve Üretim:

Üretim ve inşa süreci başlar. Eserin pratikte hayata geçirilmesi sağlanır.

5-Geri Bildirim:

Tamamlanan eserin işlevselliği ve kullanıcı memnuniyeti değerlendirilir. Eser başarısı ve iyileştirilmesi gerekenler analiz edilir.

Bu süreçten sonra da bilim ve sanat bütünlüğüyle mimarlık hayata geçirilmiş olur.

Diğer yazılarıma ulaşmak için tıklayınız.

Yorum gönder

Kaçırıyor Olabilirsiniz