Küresel Isınmaya Çözüm: Gizli Hazinemiz Ne?

Aslında doğa kendi içinde dengede ve mutluyken artan nüfus ile endüstriyel çalışmalar bu dengeyi büyük oranda bozmaktadır. Şimdi ise geleceğimiz ve dünya için iklim değişikliğine çözümler arıyoruz. Peki, sera etkisi sonucunda büyük sorunlar yaratan küresel ısınma için çözümler neler?

Neden Tehlike Çanları Çalıyor?

Bilimsel çalışmalar, 2023 yılının son iki bin yılın içindeki Kuzey Yarım Küre’de yaşanmış en sıcak yaz olduğunu gösteriyor. 2024 yılı için de benzer sonuçlar gözlemledik ve 2024 yılı ilkbahar mevsiminin, son 53 yılın en sıcak 2. ilkbahar mevsimi olduğu sonucu da bu gözlemi desteklemektedir.

Copernicus İklim Değişikliği Servisi direktör yardımcısı, sıcaklık rekoru kıran aylar serisinin ‘’kıl payı’’ sona erdiğine dikkat çekerek ‘’Genel vaziyet değişmedi, iklimimiz ısınmaya devam ediyor. İklim değişikliğinin yakıcı etkileri 2023’ten çok önce başladı ve küresel sera gazı emisyonları net sıfıra erişene kadar da devam edecek.’’ dedi.

Tahmin edersiniz ki küresel ısınmanın en temel etkisi sera gazı emisyonlarının ürkütücü derecede fazla olmasıdır. Tabii ki bu konuda boş durmayıp kendimize iddialı hedefler belirledik ve 2050 yılı itibariyle net sıfır CO2 emisyonuna ulaşmak için dünya çapında çalışmalar sürüyor.

Bunların başında,

gibi çözümler geliyor.

Ama ben size daha kilit noktada ve her şeyi değiştirebilecek bir çözümden bahsetmek istiyorum, Kiri ağacı.

Kiri Ağacı

Gezegenimizin akciğerleri arasında en fazla CO2 emen ve yüksek düzeyde O2 üreten ağaç türünün Kiri ağacı olduğunu biliyor muydunuz?

Pavlonya ağacı diye de bilinen Kiri ağacı erozyonla mücadelede tercih edilmenin yanında havayı zararlı gazlardan, toprağı ve içindeki suları da zararlı maddelerden temizler. Bu ağaç 10 kat daha fazla CO2 emmesi ve aynı oranda O2 açığa çıkarması ile diğer ağaç türlerine göre dünyamızın sağlığına katkısı konusunda açık ara öndedir. Bildiğiniz gibi 19.yüzyılın ortalarından bugüne kadar havadaki CO2 seviyesi %25’ten fazla arttı. Kiri ağacının geniş alanlara yerleştirilmesi CO2’nin bir kısmının ortadan kaldırılmasına katkıda bulunabileceği için küresel ısınmaya çare olarak gündeme geliyor.

Bununla birlikte Pavlonya ağacına ait başka ilgi çekici özellikler de mevcuttur;

  • Yaşam süresi 70 yıl olan, yılda 5-6 metre Kiri ağacının yüksekliği 9 metreyi aşmaktadır.
  • Verimsiz topraklarda bile yetişebilen bu ağaç peyzaj düzenlemelerinde, park ve bahçelerde değerlendirilmektedir.
  • Nisan, mayıs aylarında tatlı ve kokulu mor renkli çiçekleri açan bu ağacın çiçekleri salataları da süslemektedir.
  • Geniş yaprakları ise protein ve nitrojen bakımından zengindir.

Bu doğal çözümün yanında bir de yapay bir çözüm mevcut, mekanik ağaçlar.

Mekanik Ağaçlar

Küresel ısınmayı yavaşlatmanın yolu atmosferdeki CO2 miktarını azaltmaktan geçiyor. Bunun bir yolu tabii ki atmosfere saldığımız CO2 miktarını azaltmak. Bir başka yol ise atmosferden CO2 çeken teknolojiler geliştirmek olabilir. Günümüzde karbon yakalama teknolojileri üzerine yoğun araştırmalar yapılıyor.

Mekanik ağaçlar da bu kapsamda değerlendirilebilecek bir teknoloji. Ancak mekanik ağaçların diğer karbon yakalama teknolojilerine kıyasla önemli bir farkının olduğu belirtilmektedir. Carbon Capture firmasının ürettiği bu ağaçlar havadaki karbonu yakalamak için enerji harcamamakta.

Her biri yaklaşık 10 metre yüksekliğinde ve çok sayıda yaprağa sahip bu ağaçlar, üzerlerindeki emici madde vasıtasıyla rüzgarın getirdiği havadaki CO2’yi yakalayabiliyor. Daha sonra emici maddeden karbon ayrıştırılıyor. Elde edilen karbonun ise gıda, içecek, yakıt, gübre üretiminde ham madde olarak kullanılabileceği belirtilmektedir.

Firma tarafından yapılan açıklamalarda, 12 adet mekanik ağacın bir günde atmosferden bir ton CO2 çekebileceği söyleniyor. Bu durum her biri 1.200 ağaçtan oluşan ve 2-3 kilometrekarelik bir alana yayılan 250 civarında mekanik ağaç tarlasının bir yılda fosil yakıt tüketimi nedeniyle atmosfere salınan CO2’nin yaklaşık %3’ünü yakalayabileceği sonucu da çok güzel bir haber.

2020’lerin ortalarından itibaren karbon salınımını azaltmayı hedefleyen devletler ve şirketlerle iş birliği içinde büyük çaplı mekanik ağaç ekimlerinin yapılmasının planlandığı söylenmektedir.

Mavi gezegenimizin daha çok oksijene, bilinçli ve geleceği için endişelenen insanlara ihtiyacı var. Doğamızın değerini bilelim, ondan ilham alalım. Güzel ve oksijen dolu günlerimiz olması dileğiyle…

Diğer yazılarıma ulaşmak için tıklayınız.

 

1 yorum

comments user
.

emeğinize sağlık

Yorum gönder

Kaçırıyor Olabilirsiniz