İktisat Bölümüne İlk Adım: Kapsamlı Öğrenci Rehberi
İktisat Bölümü Nedir?
İktisat kısaca, kıt kaynakların en verimli şekilde kullanılmasının bilimidir. Ancak iktisat bölümünü okumak yalnızca matematiksel denklemleri optimize etmekle sınırlı değildir. Aynı zamanda ekonominin temel dinamiklerini ve bunun pratiğinin topluma olan etkilerini anlamayı da içerir. Bu yazımda iktisat okumayı düşünen veya bölümü yeni kazanan okuyucularımıza, teorik bilgiler sunmanın ötesinde, pratik ve uygulanabilir deneyimlerimi paylaşmayı amaçlıyorum.
İktisat Eğitiminde Neler Öğrenilir?
İktisat eğitiminin ilk yılı, öğrenciyi sonraki dönemlerde karşılaşacağı ağır teorik eğitime hazırlamaktır. İktisata giriş dersleri, basit ekonomi bilgisi ve bölümün alt disiplinlerini öğretir. Bu alt disiplinler kısaca:
- Makroekonomi: Adından da anlaşılacağı gibi büyük resimle ilgilenir. Devletlerin ekonomisinin temel dinamikleri, faiz döviz ilişkisi, GSYİH, vergi, işsizlik, enflasyon ve benzeri konuları öğrenir.
- Mikroekonomi: Mikro ekonomi ise bireylerin ve firmaların karar verme mekanizmalarını ve piyasanın nasıl çalıştığı, rekabetin nasıl işlediği gibi koşulları inceler. Detaylı bir şekilde arz talep dengesi, tüketici ve üretici davranışları üzerinde durulur.
- İstatistik ve Matematik: Her üniversitenin müfredatına bağlı olarak belirli oranlarda, öğrencinin veri analizi becerilerini geliştirmek ve ileri düzeydeki iktisat derslerini kavramayı kolaylaştırmak için öğretilir
- Maliye ve Muhasebe: Çoğu üniversitede olmak ile birlikte bazı üniversitelerimizde zorunlu olmayan bu dersler, kamu maliyesi ve finansal raporlama konularını işler. İktisat bölümünün en uygulamalı olan kısımlarından biridir.
3 veya 4 dönemlik bu süreçten sonra, öğrenciler daha ileri düzey olan uluslararası ekonomi, kalkınma ekonomisi, para politikası ve ekonometri gibi dersleri seçmeli veya zorunlu olarak alır.
İktisat Bölümü İş Olanakları
Çoğu bölümün aksine iktisat bölümü mezunları, “iktisat bölümü mezunu” hariç bir ünvana sahip olmaz. Örneğin bir mühendis alanının mezunu bir mühendis, bir tıp öğrencisi doktor olabilir. Ancak bir iktisat mezunu yalnızca mezun bir öğrencidir. Ancak bu büyük dezavantajı dengeleyen en büyük faktör iktisat bölümünün çok işlevliliği ve iyi bir üniversiteden elde edilen iktisat eğitimine olan taleptir. Öncelikle yapılması gereken bir rota çizilmesidir.
Burada yol reel sektörde iş veya akademi olarak ikiye ayrılabilir. İktisat mezunu olan birisi herhangi bir firmada çeşitli departmanlarda çalışabilir. Özel sektör ve kamu bankalarında, maliye, muhasebe, finans departmanları da iktisatçılardan alım yapmaktadır. Bunun yanında Hazine ve Maliye Bakanlığı ya da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası gibi prestijli kuruluşlarda da çalışma imkanına sahiptir.
İstatistik eğitimi üst düzey olan üniversitelerden mezun olan kişiler ise istatistik yönünde kariyerini geliştirebilir TÜİK gibi kurumlarda iş imkanı bulabilir. Özetle iktisat mezunları tek bir alanda geniş iş olanakları yerine çeşitli iş yelpazesinde görece sınırlı kontenjanlı iş olanakları ile kendilerini dengeler.
Staj Olanakları
İktisat bölümü öğrencileri stajlarını kamuda çeşitli bakanlıklarda veya kamu bankalarında, özel sektörde ise yine bankalar veya yukarda bahsettiğim çeşitli pozisyonlarda yapabilir. Bu konuda hatırlanması gereken önemli bir staj kaynağı Ulusal Staj Programıdır. Bahsettiğim çeşitli stajları bu program aracılığı ile teklif alarak tamamlayabilirsiniz. Staj size iktisat eğitiminden sonraki kariyerinizde hangi alanda ilerlemek istediğiniz konusunda önemli bir rehberdir. Burada kazanacağınız deneyimler ve kuracağınız profesyonel ağ ilerideki kariyerinizde büyük rol oynayacaktır.
Özetle, bu yazımda iktisat bölümünün tanımını, eğitimin içeriğini ve iş imkanlarını, ayrıca bu iş imkanlarına ulaşabilmek için yapılabilecek stajları kısaca anlattım. Sorularınızı yorumlarda paylaşabilirsiniz. Diğer yazılarımı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
İyi günler ve başarılı kariyerler dilerim!
Yorum gönder