BİR’DEN 4’E STAJ VE İNCELİKLERİ
Staj, eğitim hayatından iş hayatına geçiş için kullanılan bir köprüdür. Gerçek iş yeri uygulamaları ile meslekte kullanılan tüm bilgi, sistem ve kazanımların öğrenilmesinin devamında pekiştirilmesi amacıyla yapılan bir eğitimi tamamlama faaliyetidir. Öğrenilen şeyleri uygulamayı bilmedikten sonra, öğrenmenin fiziksel bir katkısını görmek de çok zordur. Acımasız bir yarışın olduğu iş hayatında da yarışa önde başlamak isteyen ve kariyer planlaması şekillenmiş insanlar için staj çok kritik bir noktadadır.
Bu röportajımızda da staj yapmanın inceliklerini; staj öncesi yapılması gerekenlerden, sonrasında bizi bekleyen durumlara kadar ele aldığımız bir haritayla karşılaşacaksınız. Değerli sohbetleri, yardımları, yönlendirmeleri, paylaştığı tüm bilgi ve deneyimleri için birden fazla staj yaparak staj konusunda deneyimli Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 4. sınıf öğrencisi Sedanur YILMAZ’a teşekkürlerimizi iletiriz.
Kariyer Planlamasının Stajdaki Yeri
Kimimiz üniversite ve bölüm seçiminde titiz davranıp bu seçimi hedefe ulaşmak için bir basamak gibi görürken kimimiz mezun olduğunda farklı bir meslekte ilerlemeyi bile düşündüğü için kariyer planlamasının kişi bazında ne ifade ettiğiyle beraber değişkenlik gösteren bir şeyden bahsetmekteyiz.
Bu noktada da kariyer planlaması için üniversiteye başlayan bireyin ne istediğini bilerek başlaması ile şekillenebilen bir yol diyebiliriz. Öncelikle seçilen bölüm ve mesleğin icra edilip edilmeyecek olunması, özellikle endüstri mühendisliği için alınan eğitimler de göz önünde bulundurulduğunda sektör açısından ne kadar büyük bir havuza sahip olunduğu izlenimi yaratılmış olunsa da bu büyük havuzda bir tercih yapılacak olunması ve hangi sektöre karar verileceği gibi hususlar kariyerinizi ve beraberinde de hayatınızı şekillendirecek mevzulardandır. Yani aslında bu deneyim ve tercihlere bağlı bir durumdur.
“Kariyer planlamasında stajın yeri nedir?” sorusundan önce sorulacak soru “Stajın kariyer planlamasındaki yeri nedir?” mu?
Staj Çeşitliliği
Öncelikle staj programları ve üniversitenin bu konudaki tutumunun yanında bölümün sağladığı sektör çeşitliliğine değinmek gerektiğini düşünmekteyim.
Endüstri mühendisliği özelinde düşünüldüğünde de sektör ve pozisyon havuzunun geniş olduğundan bahsetmiştik. Farklı departmanlardaki, farklı sektörlerdeki, farklı şirketlerdeki staj deneyimleri de kariyeriniz için önemli değişikliklere sebep olabilecek fikirler edinmenizi sağlayacaktır.
Gelecekte ne yapmak istediğini ya da hangi alana yönlenmek istediğini bilmeyen bireyler için de tahmin edersiniz ki kriter bir noktadadır.
Bunun yanında halihazırda sektör ve departman bilgisine sahip hatta belli bir hedef belirlemiş olan kişiler için de okulun zorunlu tuttuğu sektörler, kişilerin ne istediklerinde daha net bilgi sahibi olmaları konusunda yardımcı olmaktadır.
Peki bu noktada kariyer planlamasını çoktan yapmış bulunmak ne gibi bir farklılık sağlayabilir?
Kariyer planlaması ya da hedef belirlenmesi yalnızca sektöre karar vermekten ibaret değil!!!
Belirlenen sektörde de asıl yapılacak olunan iş, departmanı ifade eder; bu departmanlar da farklı fonksiyonel alt birimlere ayrılıyor olabilir. Aslında birim ve departman kelimeleri birbirinin yerine kullanılabilen kelimelerdir çünkü departman; bölüm ve stratejik iş birimleri anlamına gelmektedir.
Departmanlar, farklı açılardan bir işletmenin tamamını kar elde etme merkezli şekilde ele alır ve denetler, verdiği kararlar doğrultusunda da iyileştirmeler için çalışır. Fonksiyonel birimler ise sadece bir faaliyete odaklanmıştır: idare, insan kaynakları yönetimi, finans, üretim, pazarlama, satış, lojistik vb. (Bu birimlerden kimisi kar odaklı olmasa da maliyet, gelir veya yatırım merkezleri olabilirler. Departmanların ise kendi içinde kar sorumluluğu mevcuttur.)
İş hayatındaki genel sınıflandırmaya değindiysek hayallerimize dönebiliriiiz.
Ne diyordum, uçmak istiyorsanız kanatlara ihtiyacınız yok. Bu da demek oluyor ki ne istediğini bilen ve gözlemleyerek stratejik planlamalar yapan kişiler için uçarken dinlenecekleri yerler bile bellidir.
“Birkaç staj yapmadan önce de kafamızda ben savunmada mı çalışmak istiyorum, global bir şirkette mi çalışmak istiyorum, üretimde mi çalışmak istiyorum gibi sorular doğrultusunda baktığımızda programların çoğu 3. Ve 4.sınıf öğrencileri için açılan programlar. Böyle olunca da global veya büyük bir yere girmek istiyorsan da rekabet koşulları da çok yüksek olmasından dolayı seni ayıran seni farklı kılan bazı özelliklere ihtiyaç duyuyorsun çünkü artık herkes üniversite mezunu bu bir gerçek. Bu noktada da aslında 1. Ve 2.sınıfta neler yaptığın birazcık senin kariyerini değiştiriyor. 1.sınıf ve hazırlık temeline bakacak olursak çok fazla program açılmamakla beraber genelde finans sektörünün açmış olduğu 101 adı altında bazı eğitimler mevcut. Bunlar genelde 1-2 ay süreli oluyor. Bunlara başvurduğunda aslında biraz daha sektörü tanımaya yönelik, oyunlaştırılmış eğitimler oluyor. Aslında ileriki aşamalarda da 3. Ve 4.sınıf geldiğinde daha büyük bir firmada staj yapma konusunda da senin ne kadar bilgi edinmen, bir şeyler yapmak için çabaladığını göstermen adına çok faydalı oluyor. Ama sen dersen ki ben savunma tarafına yönlenmek istiyorum, bu noktada da üniversite notları ve ortalama çok önem arz ediyor. Global tarafta da olabildiğince deneyimli olman bekleniyor. Burada da eğitim programlarından sertifika toplamak, yeterince etkileşimde bulunmak, kendini geliştirmek istediğini kanıtlamak avantaj sağlıyor.”
O zaman 2. sınıfta başlayan zorunlu stajlara kondisyonlu başlamayalım mıı? Cevabınız evetse, gelin inceleyelim. 1.sınıf dahi olsanız başvurabileceğiniz programlar şu şekildedir:
- Çeşitli Finans 101 Stajları: Aslında 1. sınıf bir öğrencinin yapabileceği nadir staj fırsatlarından biri ( Özellikle finans sektöründe ilerlemeyi düşünen kişiler için). DenizBank’ın da sunduğu DENİZ AŞIRI programı, online staj fırsatlarından biridir.
- YGA Eğitim: Bir eğitim programıdır. Aynı zamanda burs da sağlamaktadır.
- YetGen : 21.yy yetkinlikleri merkez alınan bir eğitim programıdır. Kapsamlı olmasının yanında uzun dönemlidir. ( 1 aylık çeşitli eğitimler de içinde yer almaktadır.) Prof. Dr. Erhan ERKUT’un liderliğini yapmış olduğu bu sistem, vizyonu tarafından da beslenen değerlere sahiptir.
- LİGEP (Liderlik Programı): 1. sınıftan itibaren 100’den fazla eğiitmi öğrencilere sunan çok kapsamlı ve kaliteli bir liderlik eğitim programdır.
- Başlangıç Noktası Akademi: Gençleri geleceğin değişim öncüsü ve liderleri haline getirmeyi hedefleyen ve birçok farklı konuda çevrimiçi eğitimler, mentorluk ve staj imkanları sağlan bir eğitim programıdır.
- Gençlik Akademileri: Birçok farklı eğitim desteğiyle birlikte sertifika almak ve kariyerine yön vermek isteyen herkesin uğrak noktası olması gereken bir eğitim kamplarıdır.
- Zirve 23: Üniversite öğrencilerinin etki odaklı yetkinliklerinin gelişmesine, toplumda fark yaratan bireyler olmalarına katkı sağlamayı hedefleyen bir tecrübe serüveni.
- Kariyer Platformları: Hedeflenen noktadaki yahut paralelindeki iş insanlarını takip etmenin yanında çeşitli staj imkanlarını gözlemleyebilmek ve stratejik planlamalar yapabilmek için gerekliliklerin yanında başvuru tarihlerinin de kaçırılmaması açısından güzel bir sektör analizi imkanı sağlayan platformlardır.
- Kariyer.net
- Kariyer Kapısı
- Youthall
- Toptalent (Yetenek programıdır.)
- İnstagram sayfaları
- Vizyoner Genç ( Özellikle savunma sektöründe çalışmak isteyen bireyler için takip edilmesi gereken ulusal staj programlarını sunmaktadır.)
Bu fırsatları değerlendirmek aslında sadece CV’ye fazladan satır yazmaktan ziyade farklı bakış açıları kazandırmak ve yapılacak stajlardan önce deneyim sağlamakla beraber ne istediğiniz konusunda da daha fazla fikir sahibi olmanız için soru işaretlerinizi azaltacaktır.
2.Sınıf
Gazi Üniversitesi endüstri mühendisliği öğrencilerini 2. sınıf sonunda yapma zorunluluğu olmamakla birlikte 2. sınıf sonunda zorunlu üretim stajı beklemektedir.
Üretim stajının Gazi Üniversitesi bünyesindeki önemi için de üretim alanında verilen ders yoğunluğundan çıkarım yapabiliriz. Üretim planlama ve lojistik temelli derslerin listesini yine Gazi Üniversitesi ana sayfasından araştırarak öğrenebilirsiniz.
Öğrencimiz Seda, ilk stajı olan bu üretim stajını uluslararası özel ve global bir gıda firmasında yapmıştır. Bu gıda firması 70’ten farklı ülkede olan ve çok sayıda ülkeye de dağıtım yapan bir firmadır. Deneyimlediği üretim stajı onun, kariyerinde üretim sektöründe bir adım atmak istemediği konusunda yardımcı olmuştur. İnsanlarla konuşmak, iş ahlakını deneyimlemek, şirket kültürünü ve firmayı tanımak, etkileşimde bulunmak ve network sağlamak gibi açılardan deneyim sağlamasına yardımcı olmuştur.
Staj sürecinin aslında kendiniz hakkında yeni şeyler keşfetme fırsatı yakaladığınız bir dönem olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Zorunlu olan sadece 1 staj yapmak değil. En az 1 staj yapmak.
(Okulumuzun öğrencilerine 2.sınıf yaz döneminde 1 zorunlu (üretim) staj belgesi ve sigorta karşılama olanağı, 3.sınıf yaz döneminde de 3.sınıf yaz döneminde de 1 tane daha (üretim/hizmet) zorunlu staj belgesi ve sigorta karşılama olanağı sağlamaya başladığını unutmayalım.)
Eğer yaptığınız ilk staj sonucunda yahut öncesinde üretim sektöründe ilerlemeye kara vermiş bir öğrenciyseniz, gerek gönüllü stajyerlikler, gerekli 2.zorunlu staj, gerekse de uzun dönem staj programlarıyla kendinizi bu konuda daha donanımlı hale getirmeniz oldukça mümkün.
Üretim sektöründe yapılabilecek staj programları için yukarda bahsetmiş olduğum kariyer platformlarından staj fırsatlarını ve gerekliliklerini güncel şekilde takip edebilirsiniz
Peki, okul ne bekliyor?
Üniversite bazında değişiklik göstermekle beraber Gazi Üniversitesi endüstri mühendisliği öğrencileri için gereklilikler şunlardır:
Öncelikle bölümümüz sayfasındaki stajla ilgili bilgileri gözden geçirmeniz ve sayfadaki staj akış sürecini takip etmeniz yararınıza olacaktır. Buraya tıklayarak sayfaya ulaşabilirsiniz.
Bölümümüze her yıl çeşitli kurumlardan periyodik olarak staj kontenjanları gelmektedir. Staj yeri aramalarınızda bölüm kontenjanlarını da takip etmeniz sizlere kolaylık sağlayacaktır.
Staj yapılacak yerin ENM 301 kodlu I. Staj, yani işletmelerle ilgili olarak genel bilginin alınacağı imalat sektöründen bir firmada belirlenmesi ve ENM 301 staj sorularına uygun bir yer olması gerekmektedir.
Değerlendirme kriterlerini göz önünde bulundurmak da başarılı bir süreç geçirmek için önemlidir.
Sigortayı ise yine okulumuz karşılamaktadır.
3.Sınıf
Gazi Üniversitesi endüstri mühendisliği öğrencilerini 3. sınıf sonunda yapma zorunluluğu olmamakla birlikte 3. sınıf sonunda zorunlu hizmet ya da üretim olmak üzere 2 farklı staj seçeneği sizi beklemektedir.
İlk stajı sonucunda üretim sektöründe ilerlemeyi düşünen bireyler için 2.sınıf ve 3.sınıf sonunda yapılmış 2 üretim stajı deneyimi güzel bir artı sağlamaktadır.
Seda ise üretim stajını deneyimledikten sonra üretim sektöründe ilerlememek istediğine karar verip 2.stajını hizmet stajını seçerek değerlendirmiş. Aynı zamanda departmanları da tanımak adına tek bir hizmet stajıyla yetinmeyip birden fazla staj yapmış ve bunlara gönüllü stajları da eklemiş.
Yapılan 2.zorunlu stajın endüstri mühendisliği faaliyet alanı konularında (optimizasyon, karar verme, talep tahmini, makine öğrenmesi, proje yönetimi, kalite yönetim sistemleri vb.) pratik uygulamaların görülmesi açısından çok önemli ve stratejik bir konumdadır.
Ne istediğinde net olabilmek için tüm açılardan deneyim kazanmış olmak bir avantaj!
Parametrelerden kasıt sadece sektör ve departman değil. Farklı pazarlara, farklı yönetim sistemlerine, farklı şirket kültürlerine sahip işletmelerde staj yapmış olmak iş hayatına büyüteçle bakmanızı sağlayacak.
Seda’nın hizmet stajı ise ulusal ve büyük bir savunma sanayii firmasında gerçekleşmiş. Aslında burada çeşitliliğe parmak basmak isteyen öğrencimiz ilk stajı olan üretim stajının global ve küçük bir şirkette olmasına karşın hizmet stajının ulusal ve büyük bir şirkette olması, farklı pazarlara hitap eden firmaları deneyimlemenin de ne istediğine karar vermeye çalışan öğrencilere çeşitli deneyimler sağlayarak yardımcı olacağına değinmekte.
Uluslararası bir şirkette çalışmayı planlayan biri için takdir edersiniz ki global şirketler daha önem arz etmektedir. Bu noktada da deneyimlerle birlikte planlamalarınız şekillenirken, dikkatinizi çeken parametrelere daha özenle yaklaştığınızı ve planlarınızı detaylandırdığınızı gözlemleyeceksiniz.
Peki, start-up şirketler?
Bu çeşitli deneyim fırsatları için start-up şirketler de güzel bir seçenek sunmaktadır. Minik bir ekibin parçası olmak, esneklik, küçük ve temel sistemlerle çalışma deneyimi de bir bakıma yapmayı planladığınız işin özünü anlamanıza olanak sağlayacaktır. Bunun yanında minik bir ekiple birlikte sizi bu deneyimde iş yükünün fazla olduğu bir süreç de bekliyor olabilir. Beraberinde daha çok şey öğrendiğiniz ve samimi bir ortamda çalıştığınız gerçeğini de unutmayalım.
Hizmet stajını, kabul aldığı savunma sanayii şirketinde tedarik zinciri ve satın alma biriminde yapan Seda; daha sonrasında yaptığı gönüllü stajda satış ve pazarlama alanını tecrübe etmiş. Bu iki deneyimi kıyaslarken de yine “ Tamamen farklı bir kültür, tamamen işlerin farklı ilerleyişi söz konusuydu. Bu da farklı bir deneyim fırsatı sunmuş oldu.”
4.Sınıf
Ne kadar son sınıf olmanın öğrenciler üstünde “yarı zamanlı öğrencilik yapılan sene” fikri uyandırsa da bunun tam tersi bir durum mevcut.
Bitirme projesi başta olmak üzere, projelerin ve sunumların yoğunluğunun öğrencileri yormasının yanında çoğu son sınıf mühendisin tercihen yaptığı uzun dönem stajlar yahut part-time çalışma düzeniyle de bu yorgunluk pekişmekte. Bu durumlardan kaynaklı, daha düzenli ve tertipli bir yılla okulu bitirmek isteyen her öğrencinin 4.sınıfa hazır ve bilgili gelmesi elzem.
Hadi son senemizi renklendirelim!
Uzun Dönem Staj
Uzun dönem staj, 3. ve 4.sınıfta yapılabilen bir staj türüdür. Önceki senelerde yapılamıyor olunma sebebi ise öğrencinin henüz mesleği konusunda tecrübesiz karşılanmasıdır.
“ İşe alım noktasında 4.sınıfta staj yapmak, uzun dönem staj yapmak veya part-time çalışmak çok büyük avantaj sağlayabilir. Çünkü okuldan mezun olmaya yakın bir süreçte olduğun için firmalarda uzun dönem çalışanlar genelde göz önünde bulunduruluyor. 3.sınıfta yapılırsa da ders yoğunluğu bir tık daha fazla olsa da daha farklı ve daha fazla deneyim kazanmak noktasında daha avantajlı olabilir. 3. ve 4.sınıfta da uzun dönem staj yapma fırsatı elde edebilirsin, daha çok firma kültürü ve daha çok çalışma deneyimi sağlamış olabilirsin. Bu günümüz şartları gereği deneyimli mezun çalışanların tercih edilmesi noktasında çok değerli.”
Part-time Çalışmak
Uzun dönem stajdan tek farkı isimlendirmesi olan bir çalışma şeklidir. Aday mühendislikten farklı olarak mühendislik dışında farklı bir iş yapılmasıdır. Odaklanılan hedef ise öğrencinin şirket kültürüne adapte olması ve işlerin bir kısmını yapabilecek düzeye gelebilmesi. Bir bakıma bu süreç öğrenciyi işe alıma hazırlayan bir pozisyonda.
Genel olarak öğrenciyi, haftada 3 gün ya da 5 gün çalışabileceği şekilde tasarlanan çalışma planlamasıyla yapılan bir süreç bekliyor. Bu da öğrencinin ders programı ve boş günüyle ilişkili olarak düzenleniyor.
Şu an okuldaki son senesini geçiren öğrencimiz de büyük bir holdingte IT departmanında part-time çalışmaktadır. İleride de bu sektörde ve şirkette devam etmeyi planlıyor olması, bu kararında güzel bir motivasyon sağlamış olsa gerek.
Aday Mühendislik
Aday mühendislik, yetiştirilmek üzere haftada en az bir gün şirket bünyesinde istihdam edilen, hali hazırda üniversitelerin mühendislik bölümlerinin 3. ve 4. sınıfında okuyan öğrencilerinin kabul edildiği bir nevi uzun staj türüdür. Temel özellikleri aynı olan ancak şirketten şirkete koşulları değişebilen eğitim programlarından oluşur.
Kurumsal şirketlerde, savunma sanayi gibi büyük kuruluşlarda deneyim kazanmış personel ihtiyacı sebebiyle oluşturulan bu programlar, üniversite öğrencileri için önemli fırsatlar yaratır. Adaylara henüz öğrenciyken çalışma hayatına başlama imkanı verilir. Bu sayede adaylar; iş alanını, sektörü ve şirketi tanır. Mühendis adayları mesleklerini ne şekilde icra edeceklerini, büyük projelerin nasıl yürütüldüğünü diplomalarını almadan aday mühendis olarak deneyimlerler.
Aday mühendis olmak için üniversitelerin mühendislik bölümlerinde 3. veya 4. sınıfında öğrenci olmak gerekir. Şirketlere göre kriterler değişiklik gösterebilir. Bazı firmalar sadece 4. sınıf öğrencilerinin başvurusunu kabul eder. Mühendislik eğitimi almakta olan her öğrencinin koşulları yerine getirecek niteliklere sahip olması durumunda programa dahil olma şansı vardır. Mesleğe uygun veya çalışma hayatında kullanılabilecek farklı eğitimler almış olmak avantaj sağlar. Yabancı dil bilmek de bu avantajlardan biridir.
Aday Mühendis pozisyonunda istihdam edenlerin en çok çalıştığı sektör Mühendislik Hizmetleri olurken diğer sektörler ise İnşaat, Otomotiv, Elektrik & Elektronik ve Üretim / Endüstriyel Ürünler olarak sıralanıyor.
Sektör Aynı, Departman Aynı Ama Hayalimdeki Firmanın Rakip Firması?
Eğer rakip firmada yükselmekle de tatmin olacaksanız bu zaten bir soru işareti oluşturmamakta. Ancak hayalinizdeki firmada ısrarcı olacaksanız;
“ Aradıkları tek şey deneyim olduğu için hangi firmada çalıştığının büyük bir firma olmasının artı sağlamasının yanında rakip firma olmasını bir eksisi yok. Aksine aynı sektör ve departmanda deneyim sağlamış olmanın avantajı da oldukça fazla.”
Sigortamı Hep Okulum Karşılar Mı?
Üniversite bazında değişiklik gösterebileceği gibi sektör bazında da değişiklik göstermesi muhtemel bir durumdur sigorta karşılanması.
Savunma sanayisi ile okulun bazı anlaşmalarda bulunduğu şirketlerde; Gazi Üniversitesi, uzun dönem stajları da karşılamakta. Anlaşması yok ise sigortayı karşılamamakla beraber büyük ve global şirketler bu duruma hakim olduklarından, öğrencinin sigortasını kendileri karşılıyor.
Büyük Bir Şirkette Staj Yapabilmek İçin Ne Yapmalı?
“Büyük şirketlerin dikkat ettiği şeylerden biri, senin ne kadar öğrenmeye, ne kadar kendini geliştirmeye meraklı olduğun. Çünkü büyük şirketler sürekli gelişim isterler. Kendi süreçlerini de geliştirebilecek insanların sürekli kendini geliştirebilen insanlar olduğunu düşünürler. Bu noktada okulda topluluk faaliyetlerine katılım sağlamak, yazarlık gibi diğer uğraşlara sahip olmak, staj ve eğitimlere katılım sağlamak, kendin için bir şeyler yapmak istiyor olmak ve kendinze bir vizyon edinmek sizi bir adım öne atacaktır. Bu noktada da okulun ilk yıllarında, doldurulmak üzere açılan bir LinkedIn hesabı önem taşımaktadır.”
Başka Departmanda Devam Edersem Beni Neler Karşılar?
Uzun dönem staj fırsatını belli bir departmanda (satış pazarlama, insan kaynakları…) değerlendirmiş bir öğrenci sonrasında deneyimleri üzerine farklı bir departmana geçmeye karar verdiğinde tabii ki karaları bağlamasın.
Karar verdiğiniz yeni departmanınızda, öncesinde başka bir departmanda uzun dönem staj yapıp neden devam etmek istemediğiniz sorusuyla karşılabilirsiniz. Burada da cevap önemli. Yeni departmanınızı seçmenizdeki motivasyonları sıralamanın yanında öncesinde deneyimlediğiniz departmandaki fikirlerinizi, başarılarınızı, kat ettiğiniz yolu ve devam etmek istememe sebebinizi münasip şekilde belirttikten sonra yeni işiniz hayırlı olsuuun!
Staj Bulmanın Kestirme Yolları
Öncelikle; seçim hakkının şirketlere değil kendinize ait olmasını istiyorsanız, elinizi korkak alıştırmayınız efendim. Hatta staj alım süreçlerinde benzer testlerin öğrencilere sunuluyor olması, sizi daha pratik ve kondisyonlu hale de getirir ve kim bilir asıl istediğiniz stajın testlerinde bu sayede daha bir sonuçla karşılaşırsınız.
Savunma Sanayii’nde Staj
Savunma sanayii staj gereklilikleri not ortalamasıyla meşhur durumda. Sadece başvuru yapabilmek için bile 2.5 üstü (başvurulan yere göre 3.5 üstü de olabilen) not ortalaması yapmanız şart. Not ortalaması kıstası uzun dönem stajlarda daha kriter durumda, kısa dönem stajlara nazaran daha çok dikkat edilen bir konumda anlayacağınız.
Savunma sanayinde staj yapabilmek için de başvuru şartlarını, tarihlerini ve başvuru sürecini yakından takip edebilmek için kendi platformlarından yahut Vizyoner Genç platformu üstünden güncel şekilde inceleyebilirsiniz. Başvurudan sonra genel yetenek veya İngilizce testlerinden geçer notu almak da yeterli olabiliyor. Tabii bunun öncesinde referanslarla ve özenle hazırlanmış bir CV’nin artısını göz ardı edemeyiz.
Savunma sanayii değil de özel sektörde ve global bir firmada başvuru yapıldığında, çok aşamalı bir süreç sizleri bekliyor. Hangi aşamanın geçilebileceği belirsiz olduğundan da daha öncesinde de belirttiğim gibi staj başvurusu yaparken elinizi korkak alıştırmayın. (Kimisi dönüt bile vermeyebiliyor)
- Firma özelinde değişkenlik göstermenin yanında global firmalarda başvuru süreci:Ön başvuru
- Genel yetenek testi
- İngilizce testi
- Birkaç sorudan oluşan video mülakat
- Oyunlaştırılmış yüz yüze meeting (deneyim ölçmeye yönelik) (panel görüşmesi)
- İnsan kaynakları mülakatı
- Teklif
- Staj
Kısa Dönem Staj ve Uzun Dönem Stajın Farkı
Kısa dönem stajda 1 aylık (üniversiteden üniversiteye değişkenlik göstermektedir) starbir süreç öğrencileri bekliyor. Bu 1 aylık süreç, kişinin ne istediğini anlamasına yardımcı olan, şirket kültürünü ve çalışma ahlakını tattığı, kariyeri ve iş hayatı hakkında fikirlerinin oluşmaya başladığı bir fırsat diyebiliriz.
Uzun dönem staj için ise; öğrencinin işi öğrendiği ve şirkete fayda sağlamaya başladığı, bazı anlaşmalı şirketler ve savunma sanayii şirketlerinin okuldan sigorta beklentisinin olduğu, öğrencinin kariyer planlamasının büyük ölçüde şekillendiği, kendisi için yapmak istediği işin tanımına karar verebileceği bir dönem.
Online Staj ve Yüz Yüze Stajın Farkı
Online stajda ancak işte ne yapıldığını öğrenebilecek ve şirket-departman hakkında genel bilgileri anlayabilecekken, yüz yüze stajda sadece kendi işini değil şirketteki diğer bölümlerin işleyişini, şirket kültürünü, çalışanların birbirine karşı yaklaşımını ve yönetici ile ilişkisini daha açık şekilde gözlemleyebilme fırsatı bulunur. Aynı zamanda çıkan pürüzleri ve sorunları öngörme, işi ve süreci daha net öğrenme, kullanılan sistemleri yeterince analiz edebilme gibi büyük artıları da mevcut.
Bir Endüstri Mühendisi Olarak…
Eğitim ve öğrenim süreci zorlu ve meşakkatli bir süreç. Hayat da böyle. Sadece staj ya da eğitim hayatı için değil yaşanan her an için gözlem yapmalı, analiz etmeli ve çıkarımda bulunmalıyız. Endüstri mühendislerinin özünde yapmaya odaklandığı optimizasyon tekniklerini de kendi hayatımız ve kariyer planımız için yapmak, elbette daha rahat ve mutlu bir yaşamı beraberinde getirecektir.
Güzel sohbeti, paylaştığı her bilgi ve deneyimiyle bizleri yalnız bırakmayan Sedanur YILMAZ’ın katkılarıyla okuduğunuz bu yazının ve beraberinde öğrendiğiniz her yeni güzel şeyin hayatınıza mutluluk getirmesi dileğiyle.
Diğer yazılarıma ulaşmak için tıklayınız.
Yorum gönder